суботу, 16 квітня 2022 р.

Як продовжити життя батареї смартфона/ноутбука

 Джерело.

Акумулятор є важливим компонентом в смартфоні і ноутбуці. Якщо не працює батарея - не працює девайс. Однак, хоч би яким був найпотужніший сучасний і дорогий гаджет, неправильна експлуатація його батареї може швидко вивести її з ладу, і тоді доведеться часто його заряджати, докуповувати павербанк або зовсім нести в сервісний центр на заміну. Якщо з часом смартфон або ноутбук починає швидко розряджатися, значить підійшов до кінця термін служби батареї.

Сучасні літій-іонні батареї за стандартом служать 2-3 роки. Але можна зробити так, щоб вони прослужили максимально довго. Пропонуємо Вам шість ефективних способів продовження терміну життя батарей смартфонів і ноутбуків так, щоб вони працювали максимально довго.

1. Заряджайте батарею регулярно

Пристрої з літій-іонною батареєю не можна розряджати повністю. Ви продовжите термін служби акумулятора, якщо будете регулярно ставити на підзарядку свої гаджети.

Термін служби акумулятора багато в чому залежить від кількості циклів перезарядки. Під циклом розуміється заряд акумулятора до 100% і його повний розряд до 0%. В середньому батареї сучасних гаджетів розраховані на 400-600 таких циклів, після чого втрата ємності стає вже відчутною. Найкраще підтримувати рівень заряду телефону між 50% і 80%. Звичайно, не завжди так можливо, тому щоразу, коли це можливо, намагайтеся не давати заряду батареї опускатися нижче 20%, інакше є великий ризик скоротити термін служби батареї. Зарядка акумулятора ноутбука повинна починатися при рівні заряду 40%, і припинятися при досягненні показника заряду 80%. Це збільшує термін життя батареї - в деяких випадках більш ніж в чотири рази.

2. Коли батарея зарядилася, вимкніть зарядку

Літій-іонні акумулятори не потрібно щоразу заряджати на 100%. Вони прослужать довше, якщо Ваш гаджет буде завжди заряджений на 40-80%. Якщо ж акумулятор зарядився на 100%, його потрібно вчасно відключати від мережі, так як цей фактор вплине на термін служби батареї.

3. Один раз в 2 місяці повністю розряджайте та заряджайте телефон до 100%

Фахівці рекомендують раз в два місяці повністю розряджати і заряджати акумулятор, тримаючи його на зарядці 8-12 годин. Цей метод допомагає відкалібрувати пристрій. Адже після багаторазових невеликих зарядок робота батареї може перейти в некоректний режим.

4. Використовуйте оригінальний зарядний пристрій

Використання ЗУ від інших гаджетів теж може суттєво зашкодити батарейці, особливо якщо мова про якийсь дешевий зарядний адаптер. У таких аксесуарах часто присутні компоненти вкрай низької якості, які можуть не забезпечити необхідної сили струму або ж виявляться не здатними уберегти від перепадів напруги.

З розвитком технологій прискореної зарядки проблема використання неоригінальних ЗУ стає все більш актуальною. У різних смартфонах застосовуються різні режими зарядки, які можуть вимагати не тільки оригінального адаптера, а й оригінального кабелю.

5. Температурний режим

Сучасні акумулятори дуже не люблять екстремальні температури. Неважливо, це сильна спека або лютий холод - в обох випадках вони шкодять батареї. Бережіть пристрій від перегріву і якомога рідше розташовуйте ноутбук в теплу пору року на колінах, не допускайте потрапляння на мобільні пристрої прямих сонячних променів і не залишайте їх поруч з джерелами тепла.

На кожній АКБ або в керівництві користування пристрої повинен бути вказаний допустимий діапазон температур для нормальної експлуатації батареї. Межі, в яких використовується ноутбук: від +5 до +45 ° C. Оптимальний режим: від +15 до +25 ° C. Комфортною температурою навколишнього середовища для батарей смартфона є від 0 ° C до + 35 ° C. Нетривалий час допускається робота в межах від -10 ° C до + 45 ° C.

Перевищення цих показників може пошкодити елементи живлення впливом температури на їх хімічний склад.

6. Дотримуйтесь правил зберігання акумуляторів

Акумулятори на основі літію старіють і втрачають ємність, навіть коли не використовуються, тому немає сенсу купувати запасні елементи живлення на майбутнє. Стосується це і до гаджетам, які просто лежать без діла. Щоб їх акумулятори деградували якомога менше, необхідно дотримуватися особливих умов зберігання.

Зокрема, невикористовувані гаджети і окремі елементи живлення повинні бути заряджені наполовину або навіть трохи менше. Оптимально - на рівні 40-50%. Так за рік бездіяльності ємність скоротиться всього на кілька відсотків. А ось якщо батарея була залишена зі 100% заряду, втрати можуть збільшитися в три-чотири рази, особливо при високих температурах.

Звичайно, ідеально дотриматися всіх правил серед клопоту буднів не вийде. Але дотримуючись цих порад, Ви можете розраховувати на більш тривалий термін служби акумулятора Вашого пристрою.

Немає коментарів:

Дописати коментар