Джерело.

Отже, нарешті у вас є мобільний зарядний пристрій (Power Bank). Вітаємо! Купити Power Bank в Україні - дуже правильне рішення!

(Якщо ж ви тільки думаєте над такою покупкою - правильно вибирайте магазин, в якому будете замовляти)

Звичайно ж, вам би хотілося, щоб зарядка служила якомога довше і радувала вічним «онлайном» ваші гаджети. Для цього необхідно знати деякі особливості Li-Ion батарей і дотримуватися кількох простих правил використання:

1. Після покупки зовнішнього акумулятора відразу ж зарядіть його повністю.

Ідеальний процес зарядки (як ПоверБанка, так і батареї вашого телефону/планшета) включає в себе і так звану "крапельну" зарядку - зарядка гаджета ще деякий час після того, як індикатори показують, що пристрій заряджено на 100%, при цьому заряд триває дуже слабким струмом.

Для смартфонів і планшетів створені спеціальні додатки, що розпізнають «крапельну» зарядку:

http://bit.ly/battery-doc - для Android

http://bit.ly/battery-doc2 - для Apple (на жаль вже не є доступним в AppStore)

Раніше, щоб дізнатися коли «крапельна» зарядка закінчилася, вам потрібно було спеціальне вимірювальне обладнання (амперметр, вольтметр - тестер). Як вся ця техніка працює, знає досить вузьке коло радіолюбителів, і вникати в усі ці деталі захоче далеко не кожен (навіть заради збільшення терміну життя батарей).

Саме тому USB тестери струму, напруги та споживаної енергії стали такою радісною і рятівної новинкою для всіх.

 

За допомогою цього маленького пристрою ви можете бачити не тільки напругу і силу струму, але і кількість Ah (ампер / год - одиниця виміру ємності для всіх батарей), яке пройшло через USB-тестер. Отже, ви завжди будете знати в якому стані знаходиться батарея вашого телефону, планшета або, оскільки ми говоримо про Power Bank, ємність Power Bank.

(Детальний огляд USB-тестера)

Зазвичай зарядка Power Bank йде струмом  силою 1-1,5А. Чим ближче до закінчення зарядки, тим менше кількість Ампер. «Крапельна» зарядка - це 0,1-0,05А. Для того, щоб ваша батарея мала максимальну ємність максимально довго, дочекайтеся закінчення «крапельної» зарядки. Як тільки ваш USB-тестер покаже 0,00А - зарядка повністю завершена і пристрій можна відключати від мережі.

2. Для того, щоб ваш Power Bank набрав свою максимальну ємність - необхідно зробити 2-3 цикли повного заряду/розряду.

Також, якщо в майбутньому Power Bank став розряджатися швидше, ніж зазвичай, варто повторити цей цикл 2-3 рази і тим самим переписати статистику акумулятора.

3. ЗАВЖДИ заряджайте Li-Ion батареї до 100%!

Намагайтеся ніколи не припиняти зарядку завчасно - тільки після того, як батарея зарядиться на 100%. Так, багато хто скаже, що "сучасні Li-Ion батареї не мають" ефекту пам'яті ". Так, виробники теж це стверджують. Але, виходячи з нашої практики і досвіду, це не зовсім так: в Li-Ion батареях цей ефект набагато менше, але все-таки присутній (це стосується і телефонів, і будь-яких інших гаджетів).

4. Не розряджайте PowerBank повністю (до 0%)

Сучасні Li-Ion батареї, якими комплектуються мобільні акумулятори не вимагають цього. Більш того, постійний їх розряд до 0% скорочує термін служби. Заряджайте Power Bank, коли в ньому ще є 10-20% заряду.

У зовнішніх зарядних пристроях з процентною індикацією рівень розряду/заряду дізнатися дуже просто, в пристроях з LED-індикацією - доведеться робити це «на око».

(Пристрої з % -ної індикацією ви можете знайти тут)

5. Цей пункт суперечить попередньому, але тим не менше він також дуже важливий: час від часу повністю розряджайте батарею (раз в 1-3 місяці).

Це дозволяє обнулити межі заряду (верхню і нижню - відкалібрувати Power Bank).

6. Якщо ви не плануєте використовувати зовнішній акумулятор протягом довгого часу - розрядіть його приблизно на половину.

Зберігати повністю заряджений (як і повністю розряджений) акумулятор дуже шкідливо для нього і суттєво скорочує термін його служби.

7. Використовуйте тільки оригінальні мережеві зарядні пристрої або такі, які мають необхідні характеристики

Якщо PowerBank рекомендують заряджати струмом силою в 2А, то користуйтеся таким зарядним пристроєм, який дає 2А).

Про мережеві адаптери варто сказати окремо: з ними справжня біда. Знайти такий, який видає заявлений струм - завдання з розділу дуже складних. Навіть купуючи дорогий адаптер в фірмовому магазині, дуже часто ви отримаєте на виході не 1А, а 0,5 А. І це ще пів-біди (просто ваш телефон/планшет при цьому буде заряджатися в 2-4 рази довше). Набагато гірше, якщо на ділі він видає набагато більшу силу струму і при цьому не згладжує значні перепади напруги - це вже може сильно скорочувати термін служби батареї вашого гаджета, а іноді і до його виходу з ладу.

Проблема в тому, що якщо у вас немає USB-тестера, ви ніяк не можете дізнатися, нормальна у вас зарядка чи ні. Телефон заряджається - начебто все в порядку. Саме на це і розраховують несумлінні виробники і продавці (те ж саме можна сказати і про кабелі - навіть якщо зарядка видає 1А, кабель поганої якості може втрачати до 80% струму, а ви, знову-таки, без тестера про це ніяк не взнаєте). 

Тож ми завжди радимо нашим клієнтам замовляти одночасно і USB-тестер. Ця покупка окупить витрати на неї не одного разу! Тут ви знайдете різні моделі тестерів: дорожче і дешевше, більш і менш інформативні. Але якою б ви не вибрали - це буде однією з найбільш корисних і розумних ваших покупок!

До речі про мережеві зарядні пристрої:

довгий час ми не продавали їх взагалі саме через те, що не могли знайти надійного постачальника, у якого гарна і (що дуже важливо) постійна якість. Однак покупці постійно запитували, і ми не переставали шукати. Після багатьох контрольних закупівель вдалося-таки знайти. Зараз ви знайдете у нас багато високоякісних оригінальних зарядних пристроїв. Серед них - зарядки від бренду UGREEN, які сертифіковані навіть Apple

 

8. Не допускайте перегріву PowerBank - як під час зарядки, так і від зовнішніх факторів (опалювальна батарея, прямі сонячні промені і т.п.)

 

Якщо ви не будете нехтувати цими порадами, ваш Power Bank (як і будь-який інший пристрій з Li-Ion батареєю) прослужить вам довго і справно.