середу, 20 липня 2016 р.

Windows 10: Міфи і Реальність

Реклама від  Майкрософт.

Автор: Юрій Юрійович. Завантажити pdf-версію.
З моменту виходу нової операційної системи Windows 10 із нею було пов’язано багато різноманітних міфів. Частина з них була зовсім з розряду фантастики, а частина звучала досить правдоподібно. Про що тільки не писали і говорили, лякали користувачів важкістю переходу, нестабільністю в роботі, навіть звинувачували Windows 10 у шпигуванні за користувачами. В своїй статі я й хочу розвіяти деякі чутки і міфи, назавжди поставити крапку в безглуздих суперечках.

Міф перший: Windows 10 буде розповсюджуватись за підпискою

Як тільки з'явилася інформація про те, що до Windows 10 можна буде оновитися безкоштовно, з'явилися і чутки про те, що Windows 10 після цього буде доступна за передплатою. Тобто вам запропонують платити раз на місяць / рік якусь невелику суму в обмін на можливість користуватися системою.
Це неправда. Якщо у вас вже стоїть Windows 10, то ви зможете користуватися нею і всіма оновленнями для неї абсолютно безкоштовно. Але все інші комп'ютери втратять можливість безкоштовно перейти на Windows 10 з 30 серпня 2016 року. Тобто, якщо ви одного разу обновили свій пристрій до Windows 10, то весь час, поки буде працювати ваш комп’ютер, ноутбук або планшет, на нього через Центр оновлень завжди приходитимуть нові версії системи.
Тому дуже важливо не забувати, що тільки до 29 липня 2016 року ви можете абсолютно безкоштовно оновити свій пристрій на Windows 10, якщо на ньому встановлені ліцензійні Windows 7/8.1. Адже інакше доведеться заплатити певну суму, щоб користуватись новою Windows 10.

Міф другий: Windows 10 не буде працювати на старому обладнанні

Ще до самого релізу Windows 10 користувачів лякали тим, що їх трьох-чотирьохрічні комп’ютери не зможуть працювати на Windows 10, а стару периферію можна буде викинути. Компанія Майкрософт розвіяла цей міф, коли опублікувала офіційні вимоги до системи на своєму сайті.
Я дозволю собі теж викласти їх на ваш розсуд. Для того, щоб ви змогли оновити свій пристрій до Windows 10, треба щоб пристрій відповідав системним вимогам, а саме:
• Процесор з тактовою частотою від 1 ГГц.
• 2 Гб RAM для 64-бітної системи і 1 Гб оперативної памяті для 32-бітної системи.
• 16 Гб вільного місця для 32-бітної системи і 20 Гб для 64-бітної системи.
• Графічний адаптер (відеокарта) з підтримкою DirectX
• Роздільна здатність екрану 800x600.
Тобто, якщо ваш пристрій коректно працював на Windows 7/8.1, то ви можете спокійно оновлюватись до нової Windows 10. Всі ваші програми і додатки запустяться в новій операційній системі і будуть працювати не гірше, ніж в попередніх версіях ОС. Перед оновленням до Windows 10 система сама перевірить ваш пристрій щодо вимог системи. Процес оновлення тільки тоді запуститься, коли всі параметри будуть відповідати цим самим вимогам.
Багато розмов останнім часом про те, що деякі зі старих периферійних пристроїв не працюють у Windows 10. Можу вас порадувати. Вирішити цю програму можливо завдяки Режиму сумісності, який дуже легко включити навіть в ярлику самого обладнання або програми. Цей режим допоможе вам запустити принтер у тій ОС, в якій він коректно працював. Дехто звинувачує в необхідності користуватись цим режимом компанію Майкрософт, забуваючи, що саме виробники вашого обладнання не випускають драйверів, а подеколи й зовсім припиняють підтримувати своє обладнання.

Міф третій: Windows 10 шпигує за користувачами

Незабаром після виходу Windows 10 деякі «експерти» встановили, що ОС збирає особисті дані користувачів і відправляє їх на сервера розробника - простіше кажучи, шпигує за історією переглядів сторінок Інтернету, зберігає паролі до сайтів і точок доступу Wi-Fi, GPS-координати, інформацію про скоєні дзвінки і дані з адресної книги. Відразу піднялася хвиля критики, хоча подібне ставлення до даних користувачів вже давно практикують інші IT-гіганти. Так чи винна Microsoft?
У сучасному світі Інтернету і IT-технологій є особливі особистості, які страждають манією переслідування, використовують платне підключення VPN, анонімайзери та інший «захист». І за час користування Windows 10 у мене склалося враження, що саме вони публікують ці страшні огляди або ще десятки подібних відео та постів в інтернеті.
Виявляється, так зване «стеження» в новій системі Windows 10 не надсилає жодних особистих даних і документів - тільки службова інформація про стабільність і безпеку функціонування операційної системи, де міститься ID (унікальний ідентифікаційний номер) обладнання, який може застосовуватися Microsoft і партнерами для оптимізації роботи додатків Windows 10. Пару тижнів тому подібний підхід до збору інформації дозволив усунути істотні проблеми з конкретним графічним адаптером ще до появи перших звернень від користувачів (за дві доби).
Також слід пам’ятати, що абсолютно всі передані дані шифруються і зберігаються в надійних криптостійких серверах. Крім того, саме Користувач в силі вирішувати, чим ділитися з компанією, а чим - ні. Так що приводу для паніки і істерії абсолютно не бачу.

Міф четвертий: рекламу в Windows 10 неможливо відключити

Багато галасу наробила звістка про те, що в Windows 10 з’явилось багато реклами. Хоча потрібно розуміти, що наявність реклами компенсує безкоштовність оновлення до Windows 10. Більше того, з’ясувалось, що цю саму рекламу дуже легко відключити в налаштуваннях системи.
Наприклад, щоб виключити рекламу в меню «Пуск», достатньо пройти шлях «Налаштування»-«Персоналізація»- «Пуск» і вимкнути функцію «Інколи показувати рекомендації у меню «Пуск»». Реклама в меню «Пуск» вже ніколи не буде вас турбувати. Також можна її виключити й на екрані блокування, якщо виключити функцію «Відображати забавні факти, жарти, підказки та іншу інформацію на екрані блокування».
В стандартному наборі ігор Microsoft Solitare Collection подеколи бували випадки, що з’являлось повідомлення з проханням оновитись до Premium-версії гри. Але останнім часом її все менше і менше.
Багато хто з вас скаже, що в новому браузері теж дуже багато реклами . Так, ви праві. Але вже скоро в ньому з’являться розширення Adblock, знайомі вам по іншим браузерам. Ось тоді ця проблема теж відпаде сама собою.

Міф п’ятий: для користування Windows 10 обов’язково потрібен обліковий запис Microsoft

Корпорація Microsoft намагається донести до користувачів інформацію про переваги використання хмарних технологій, щоб вони зберігали всі свої важливі дані в хмарі і мали до них доступ з будь-якого пристрою c Windows на борту. Не всім це підходить, хтось хоче бути автономним і не залежати від якихось мережевих технологій. Як встановити Windows 10 без облікового запису Microsoft? Та дуже просто. В процесі встановлення програма-установник запросить логін і пароль від облікового запису Microfoft. Нижче потрібно вибрати пункт «Немає облікового запису?», А потім вибрати пункт «Увійти без облікового запису Microsoft». Насправді ви можете користуватися Windows 10 без облікового запису Microsoft. Просто в цьому випадку всі мережеві можливості (синхронізація, хмарне сховище, доступ до Магазину) будуть відключені. Якщо все ж передумаєте, то створити обліковий запис можливо у будь-який момент використання Windows 10.

Міф шостий: неможливо відключити оновлення у Windows 10

Щоб підтримувати операційну систему в актуальному стані, "Центр оновлень Windows" завжди намагається знайти і завантажити оновлення в Windows 10 автоматично, а також всі найсвіжіші апдейти для неї. Кожен день він звертається до серверів Microsoft і дізнається, чи розміщені на них потрібні оновлення для самої ОС і нові драйвера для пристроїв. У разі виявлення таких, він одразу ж починає завантажувати і встановлювати автоматичні оновлення Windows 10, не повідомляючи про це користувачеві. Хіба що тільки в тому випадку, коли для встановлення підготовленого оновлення необхідно перезавантажити пристрій.
Такий розвиток подій з процесом оновлення породив ще один міф про те, що ці оновлення неможливо відключити або хоча б відкласти. Але насправді така можливість є.
У найбільш виграшному положенні у цьому випадку користувачі, в яких на пристроях встановлена Windows 10 Pro. В них є можливість через Центр оновлень відкласти процес оновлення і виконати його в зручний для них час. Користувачам Windows 10 Home трохи складніше в цьому аспекті. Але все одно можна відключити або відкласти оновлення системи.
Відразу хочу сказати, що з включеним автоматичним оновленням у Вас на комп'ютері, Windows «проживе» на багато довше ніж з вимкненим. Автоматичне оновлення – хороший захист комп'ютера від всякого роду шпигунського програмного забезпечення. Потрібно пам'ятати, що оновлення - це доповнення до операційної системи і прикладного програмного забезпечення, щоб запобігати або усувати несправності, щоб підвищувати безпеку та поліпшувати продуктивність ПК.
Так що подумайте перш ніж відключати автоматичне оновлення. У будь-якому разі вирішувати вам і тільки вам.

Міф сьомий: у Windows 10 є можливість блокувати сторонні програми та ігри

Цей міф з’явився в мережі майже через місяць після релізу Windows 10. Занепокоєння викликав один із пунктів Ліцензійної угоди, а саме пункту 7б. Ось цей пункт:
«Ми можемо автоматично перевіряти версії вашого програмного забезпечення та завантажувати оновлення програм, а також вносити зміни в конфігурацію комп'ютера, щоб захистити вас від доступу до шкідливих сервісів, піратських відеоігор або від використання периферійних пристроїв, які не пройшли сертифікацію».
Саме він налякав користувачів і експертів. Правда, розібратись до кінця вони так і не захотіли. Пункт 7.б дійсно передбачає блокування піратського контенту, проте це стосується лише нативних додатків (наприклад, Office 365 і Skype), контенту на Windows Store і сервісу Xbox Live. Тобто, ваші сторонні програми та ігри ніхто не збирався блокувати. Хоча користуватись піратським ПЗ – це злочин, і про це варто пам’ятати.
На завершення хочеться нагадати, що довіряти варто перевіреним фактам, а не вірити чуткам і міфам. Спокійно оновляйтесь до Windows 10 і користуйтесь нею в своє задоволення.

Немає коментарів:

Дописати коментар