четвер, 5 липня 2018 р.

“Перевернутий клас” – супер модна стратегія навчання!?


Як зробити так, аби учням стало цікавіше вчитися? Як досягти максимум результату за мінімум часу? Що робити, якщо учень тривалий час хворіє або ж їздить на змагання, фестивалі, конкурси… Сьогодні на ці та інші схожі запитання шукає відповіді величезна кількість педагогів. І вирішенням цих проблем є модель навчання, в ефективності якої переконалися практично всі, хто її випробував. Це – перевернуте навчання (перевернутий клас).

Перевернутий клас – це така модель навчання, в якій виконання домашньої роботи передбачає самостійне вивчення учнем нової теми: перегляд відеолекції; читання навчальних текстів, перегляд ілюстрацій; проходження тестів та вправ на початкове засвоєння теми. Потім, під час роботи в класі, учні вивчають більш складний теоретичний матеріал та питання, що виникли в них впродовж виконання домашньої роботи (не більше 25-30% часу). Також в класі діти разом із вчителем розв’язують практичні задачі та виконують дослідницькі завдання. Після заняття в класі домашнім завданням учням є більш складні практичні завдання, виконання тестів на розуміння і закріплення пройденої теми.

Першими модель перевернутого класу почали використовувати в 2007 році американські вчителі Джонатан Бергман (Jonathan Bergman) та Аарон Семс (Aaron Sams), які довго міркували над тим, як забезпечити своїми лекціями спортсменів, які часто пропускають заняття. З часом ця ідея розвинулася в новий освітній напрям, але спочатку це були звичайні презентації Power Point, до яких викладачі додавали голосовий супровід та розміщували в мережі Інтернет.

Сьогодні ж практично кожен сучасний вчитель володіє потужним інструментарієм для створення навчальних матеріалів для організації навчання перевернутого класу: сервіси Google (YouTube, Google+, Google Drive та інші), Office 365 (Power Point, Video, Sway та інші), онлайнові редактори відео (Animoto, JayCut, Stupeflix, One True Media, Movie Masher та багато інших), онлайнові редактори тестів та опитувальників (Google Forms, Майстер тест, Online Тest Рad, Poll Service тощо), а також вправ, ігор та пазлів (Learningapps.org, Wizer.me, Zondle, Study Stack, ClassTools.NET тощо).

Проблеми й труднощі, які можуть виникнути у вчителя при організації перевернутого класу:
Необхідність тривалої й ретельної підготовки відеоматеріалів, текстів, ілюстрацій, навчальних вправ, ігор та тестів.
Потреба в додатковій мотивації учнів на початку роботи в цій моделі (зазвичай на перших кроках учні не виконують домашнє завдання, сподіваючись на те, що вчитель в класі все пояснить).
У вчителя з’являється необхідність постійно бути на зв’язку, аби проводити консультації для учнів, надавати роз’яснення тощо.
В учнів можуть виникати проблеми з доступом до мережі Інтернет.

Та попри ці та інші проблеми, модель перевернутого класу має ряд переваг:
Економія та вивільнення часу на уроці для розв’язування задач (в тому числі підвищеного рівня), виконання дослідницьких завдань тощо.
Індивідуальний підхід (учень може нескінченну кількість разів переглядати відео чи інші допоміжні матеріали в зручний для себе час, а в разі виникнення питань звернутися до вчителя по допомогу).
Забезпечення активного навчання.
Широке використання можливостей для навчання мережі Інтернет, що інколи є неможливим в умовах звичайного класу.
Вчитель готує навчальні матеріали один раз, а потім використовує їх нескінченну кількість разів.

Спробуйте модель перевернутого класу і ви переконаєтеся в його ефективності!

1 коментар:

  1. І як ото ми любимо щось новеньке... Пригадайте, за якою схемою відбувалися лабораторні роботи з фізики, радіотехніки іще Бог зна з яких дисциплін. Студент готувався до роботи (лекції з теми ще й близько не було), писав протокол, отримував допуск, захищав зроблене. А лекція з теми читалась колись потім... Правильний учитель літератури завжди задає на канікули прочитати дещо, тобто ті твори, які вивчатимуться. А не розпочинає "з нуля" на уроці. Так що модель попереднього ознайомлення з навчальним матеріалом існувала задовго до того, як їй придумали таку назву. Вона працює чудово, але тільки тоді, коли є достатньо жорсткий контроль за підготовкою всіх учнів.

    ВідповістиВидалити